seizoen 17-18: Joke Emmers

Wij zijn fan van Jan Eelen. Jan Eelen is fan van Joke Emmers. Zuiver volgens de wetten van de logica zijn wij dus ook fan van Joke. Maar we hebben geen logicaregels nodig om dergelijke conclusies te trekken. Joke is het soort actrice waarbij direct het lampje ‘talent’ gaat branden als je haar op een podium bezig ziet! Maar spreken over een ‘ontdekking’ kan ondertussen nog moeilijk. Joke was al te zien in Vlaamse topreeksen als Callboys, Den elfde van den elfde en Beau Séjour. Voor de mensen die tv-loos door het leven gaan, durven we dan toch luidop roepen: “komt haar zien!” Net als zij die beweren dat ze Nirvana ooit op Pukkelpop zagen, kan jij binnen x aantal jaren claimen dat je Joke Emmers nog zag in CC De Mol in Lier voor ze bekend werd in een momenteel nog te schrijven HBO-reeks. “Overdrijven jullie nu niet?” horen we sommigen denken. Ons antwoord is vrij kort: Nee.

We moeten wel toegeven dat ons oordeel positief bijgekleurd werd toen Joke haar stem leende aan Marieke bij het Pallieterluisterspel (nog steeds te beluisteren via www.pallieterluisterspel.be). Maar ook daar zijn er beslist objectieve criteria boven te halen die maken dat haar aandeel als ‘fantastisch’ kan beoordeeld worden. Je moet al het empathisch vermogen van een raketijsje hebben om geen sympathie te voelen. 

Joke passeert een eerste keer in Lier met de theatervoorstelling Lost Boys waarin ze samen met Evelien Bosmans, Thomas Janssens en Matthias Meersman vertrekt van het oerverhaal Peter Pan. Tijdens een café parole deelt Joke haar persoonlijke inspiratiebronnen met het publiek. In onze filmontbijtreeks krijgen we daar alleszins eentje van te zien: de film I, Daniel Blake. Joke laat haar zondags zachtgekookt eitje staan om een korte intro te komen geven bij deze prachtfilm van Ken Loach. Begin januari zien we Joke in haar eigen voorstelling De Solo’s 2. Hierbij deelt ze het podium met Anneleen Boehme en werd ze gecoacht door Bas Teeken. Zoals de traditie het wil, krijgt ze ook de kans om bevriende artiesten uit te nodigen op ons podium.       

O ja, nog even something completely different en totaal naast de kwestie om af te sluiten: wie kent de mop nog: ‘Anderlecht heeft Emmers gekocht! Twee plastieken en een ijzeren.’ Alleszins een van de betere flauwe grappen die na 1992 niet meer kon verteld worden omdat Marc wel degelijk van KV Mechelen naar Anderlecht verkaste. Maar daarmee is de vraag toch geboren: ‘Zou de ex-Rode Duivel geboren in Hamont familie zijn van Joke die op haar beurt geboren werd in buurgemeente Neerpelt?’ We hebben vijf keer de kans om het haar te vragen.  

DELEN VIA