Samen met het Liers Cultuurcentrum ontwikkelde Beers For Nature het eerste Belgische paleobier, een ‘drinkbare Mammoet’. Dit ter ere van de vondst van het skelet van een mammoet in 1860, tijdens het graven van de afleidingsvaart van de Nete in de buurt van de Dungelhoeffkazerne. Het biobier werd gebrouwen door De Plukker in Poperinge, op basis van typisch oude graansoorten (spelt, eenkoorn en boekweit) en oerkruiden (moerasspirea en duizendblad).

Dit diep goudblond tot amberkleurig bier met zijn volle witte schuimkraag schittert in het glas dankzij de fijne bellen en zachte pareling. In de neus komen zowel de kruidige en florale aroma’s met enkele accenten van karamel en honing voorzichtig naar boven. Eens de schuimkraag naar beneden daalt, pik je nog meer geuren op, van heidegras tot citrus. In de smaak toont de mout zich helemaal. Het is vooral de karamel die je meteen gaat opmerken, mooi ondersteund door het granig karakter. De moutpersoonlijkheid van het bier tilt het geheel echt omhoog. De kruidige accenten van de duizendblad en moerrasspirea vullen deze smaken perfect aan. Je ervaart een leuke zoetheid die de moerrasspirea versterkt door een hint van amandel toe te voegen. Het zoete domineert niet, want het wordt goed gebalanceerd door een frisse kruidigheid en een strakke textuur. Zijn knisperende rinsheid heeft het bier te danken aan de speltmout, deze zorgt er vooral voor dat het bier zijn dorstlessend karakter niet verliest. Het vloeit leuk samen met de frisheid van de Belgische hoppen van biologische hopboer Joris Cambie. Op het einde komen ze nog eens terug in de afdronk met een zacht bittere afsluitende toets.
Evenwichtig komen alle ingrediënten aan bod in het bier. Zo gaat de boekweit bijdragen tot de volmondigheid van het bier en het romige mondgevoel. Elk spelen ze een belangrijke rol en dragen ze bij tot deze geslaagde Belgian Paleo Ale. De mammoet van Lier was een magnifiek en indrukwekkend dier, het bier doet het alle eer aan.

Met dit bier ondersteun je, met een bijdrage van 5 cent per fles, het beheer van het 50 ha grote natuurgebied Nazareth/Kromme Ham in Lier. Een enthousiast team van vrijwilligers van Natuurpunt afdeling De Wielewaal werkt er aan een bewegwijzerd wandelpad met educatieve borden langs en doorheen het gebied Nazareth-Zuid. Er komt tevens een brug vanuit de stad die wandelaars de kans zal geven de stad te ontvluchten en dit mooie gebied te ontdekken. Prachtig wandelen dus in Lier, en wie weet zie je wel een koninginnepage ... Of een mammoet?

Proef de Mammoet in het Cultuurcafé van CC De Mol!

DELEN VIA