Op dinsdag 9 maart 2021 bracht Willy Sommers de wervelende show “Sommers of 69” via livestream. 26 Cultuurhuizen sloegen de handen in elkaar met meer dan 80 woonzorgcentra en andere zorginstellingen verspreid over Vlaanderen.

Met dit initiatief wou het Liers Cultuurcentrum de kans geven aan oudere, minder mobiele senioren om te genieten van een culturele voorstelling. Zij konden op deze manier een optreden bijwonen, zonder de verplaatsing naar het cultuurcentrum fysiek te moeten maken. Tegelijk kreeg het cultuurcentrum de kans om kennis te maken met een minder mobiel publiek in het woonzorgcentrum, dat het anders moeilijk bereikt.

Samenwerking tussen cultuurcentra en woonzorgcentra

Het Liers Cultuurcentrum organiseerde het optreden. Het werd gestreamd naar verschillende woonzorgcentra, in samenwerking met meerdere cultuurcentra. Het Liers Cultuurcentrum en de woonzorgcentra verzorgden de cultuurbeleving van het publiek op afstand en gebruikten hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. Zo werd onder andere een publieksopwarmer voorzien, waren er flyers en affiches en scheurde iemand ook de tickets bij het binnenkomen. Het cultuurcentrum ondersteunde het woonzorgcentrum in technische faciliteiten.

Cultuurparticipatie bij minder mobiele senioren

Heel wat bewoners van woonzorgcentra willen of kunnen de veilige omgeving van hun woonzorgcentrum niet (meer) verlaten. Zij wensen hun comfort te behouden binnen de muren. Dat betekent echter niet dat ze zich willen isoleren, integendeel. Ouderen blijven geïnteresseerd in wat er in de samenleving gebeurt, in culturele uitjes en willen zich betrokken voelen. Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra) speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen naar woonzorgcentra en ziekenhuizen in Vlaanderen.

Willy Sommers “Sommers of 69”

De zomer van 69 kan niet lang genoeg duren voor Willy Sommers en de zijnen. De tour ‘Sommers of 69’ brengt je terug naar 1969 en the summer of love. Hij grijpt terug naar zijn vroegste inspiratiebronnen: de songs die hij dat jaar coverde met The Yeats. Denk aan ‘Sugar, Sugar’ van The Archies, ‘Those Were The Days’ van Mary Hopkin en ‘Sorry Suzanne’ van The Hollies. Willy vergeet natuurlijk evenmin zijn eigen halve eeuw greatest hits niet. 'Sommers of 69' is een muzikale throwback naar 1969 en de summer of love.

Sfeerverslag

In de pers

reportages

artikels

radio

DELEN VIA