Lebanon is een uitermate beklemmende film die zich volledig in een legertank afspeelt, een tank waarin net voldoende ruimte is voor vier soldaten. Samen met deze kleine eenheid ben je getuige van de opdracht die zij moeten uitvoeren: een gebombardeerd dorp controleren op overlevenden. Onderweg krijgen ze versterking van een troep grondsoldaten die samen met hen moeten schieten op alles wat beweegt. Maar met vier twijfelende, jonge en vooral onervaren soldaten aan boord wordt de opdracht heel complex. 
Het enige beeld van buiten dat je in Lebanon te zien krijgt, zie je door het vizier van de loop van de tank. En op een veld 
zonnebloemen na zie je weinig fleurige, lichte of luchtige dingen. Lebanon is dan ook een heftige film die je bij het buiten komen even doet blazen. Deze goed gemaakte, claustrofobische, stevige kost, is de eerste film van regisseur Maoz en een verwerking van zijn ervaringen als soldaat tijdens het LibaneesIsraëlisch conflict in 1982. Het is een verhaal over soldaten die vechten met morele en ethische kwesties eerder dan met een menselijke vijand. Laat je niet afschrikken: dit is een absolute aanrader!

 

 

REGIE Samuel Maoz // Israël/Libanon // 2009 // 93’ OV Hebreeuws/Arabisch/Frans/Engels OT Nederlands DB Homescreen