0% van de wereldbevolking leeft in stedelijke gebieden. In 2050 zal dit percentage gestegen zijn naar 80%. Het leven in een megastad is zowel intrigerend als problematisch. In grootsteden kampen we op dit moment al met zaken als brandstofschaarste, klimaatverandering, eenzaamheid en ernstige gezondheidsproblemen. De vraag is: willen we dat, en waarom?

 

De Deense architect en hoogleraar Jan Gehl bestudeerde 40 jaar lang het menselijke gedrag in steden. Hij documenteerde hoe moderne steden menselijke interactie afstoten en is van mening dat we bij het bouwen van steden rekening moeten houden met begrip, interactie en intimiteit. Gehls ideeën inspireerden de ontwikkeling van wandelstraten, het aanleggen en verbeteren van fietspaden en het herorganiseren van parken, pleinen en andere publieke gebieden, zowel in Kopenhagen als in vele andere steden in het noorden. Wereldsteden als Melbourne, Dhaka, New York, Chongqing en Christchurch worden nu geïnspireerd door Gehls werk en de ontwikkelingen in Kopenhagen.

OPGELET! Het centrum is vandaag volledig AFGESLOTEN VOOR AUTO's!

Thema-avond 'Omgang met de aarde'

Hoe kunnen we beter omgaan met de aarde en met elkaar? Met twee zeer boeiende documentaires van de laatste jaren wil Transitie Lier mogelijke antwoorden tonen, waar we samen uit verder kunnen denken. De eerste film (Down to earth) gaat die wijsheden halen bij volksstammen wereldwijd, terwijl de tweede film (The human scale) net kijkt hoe moderne steden een meer gezonde en sociale leefomgeving kunnen worden.

Deze thema-avond wordt georganiseerd door Transitie Lier.