Midden in de woestijn is een geheel nieuwe stad ontstaan, die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus zien en voelen we hoe het is om op te groeien in het vluchtelingenkamp Zaatari, een plek met weinig zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen.

Er is de stille jongen Ferras (10), getekend door de oorlog, en dan heb je Fatma (12) die veel opener en assertiever is. Miryam (15) is bijna vrouw, ze is verliefd op Shakespeare. Ten slotte is er Hammoudi (8) die alles kan kopen wat hij wil. Ondanks hun situatie blijken de kinderen van niets iets te kunnen maken: een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin.

Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari is een plek zonder geschiedenis of toekomst, maar ook een thuis.

Catherine van Campen volgt in haar schrijnende maar poëtische film vier kinderen die in deze geïmproviseerde stad van 80 000 inwoners een leven moeten opbouwen, terwijl ze verlangen naar hun vroegere thuis of dromen van een toekomst elders.

With her poetic, observational style, Van Campen not only documents the children’s daily lives, but also lays bare their souls.- International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)

 

OV:ARABISCH
OT: NEDERLANDS