Op een dag krijgt de blanke schrijver Kent Nerburn een telefoontje vanuit het Pine Ridge reservaat in South Dakota. Dan, een 95-jarige Lakota indiaan, vraagt om zijn hulp. Nerburns nieuwsgierigheid is geprikkeld. Bij aankomst overhandigt Dan een schoendoos vol losse nota’s. 
Hij vraagt om er een boek van te maken. Nerburn wijst de vraag af, maar op het ogenblik dat hij wil vertrekken, laat zijn truck het afweten. Hij wordt opgepikt door Dan en zijn vriend Grover. Het is het begin van een trip doorheen Indian Country in de oude Buick van Grover. 
Simpson brengt nauwgezet en eerlijk het 
leven op het reservaat in beeld. De chemie tussen de hoofdpersonages is ontroerend, brutaal en bijwijlen humoristisch. De kracht en het belang van deze film toont hij in een onvergetelijke scène bij het plaatsje Wounded Knee. Hier slachtte het Amerikaanse leger in de winter van 1890 meer dan 150 Lakota mannen, vrouwen en kinderen op gruwelijke wijze af. De vertolking van Dan door Dave Bald Eagle, zelf een Lakota indiaan, laat de kijker verweesd achter: net voor de première overleed hij op 97-jarige leeftijd. De afgewerkte versie zag hij nog wel. 

 

 

REGIE Steven Lewis Simpson // Verenigd Koninkrijk // 2015 // 110’ OV Engels OT Nederlands