De formule is simpel: we nodigen enkele straffe mannen en vrouwen uit die rond het thema ‘samenleven’ iets wezenlijks te zeggen hebben. Niet om allemaal uiteindelijk hetzelfde te denken maar om elkaar meer te begrijpen en zo de afstand te verkleinen. 

Ongelooflijk hoe hard we verschillen en tegelijkertijd zo op elkaar lijken. We voelen en denken soms ogenschijnlijk het tegenovergestelde. De verschillen lijken onoverbrugbaar. Maar is dat wel zo? Wanneer we dan toch een keertje écht naar elkaar luisteren, is die afstand misschien toch niet zo groot. Dat is meteen hetgeen we willen te weten komen met deze editie van Ongelooflijk.  

Ondermeer Wouter Torfs (juist, die van de schoenen) komt in tien minuten vertellen hoe hij de dingen ziet en hoe hij geëvolueerd is in zijn kijk op diversiteit. Rachida Lamrabet, schrijfster en juriste, is gefascineerd door hoe wij als mensen met elkaar omgaan en communiceren. Wat weten we nu eigenlijk écht over mekaar? Mohamed Al Bachiri, weduwnaar door de aanslagen in Brussel en schrijver van ‘Jihad voor de liefde’, vertelt over zijn verlies en geeft er op geheel eigen wijze betekenis aan. Jonas Slaats, schrijver en maatschappelijk activist, brengt de nodige nuance en zet als culturenkenner de puntjes op de i.

Niet alleen de sprekers komen aan het woord maar wie wil, kan zelf ook een vraag stellen of deelnemen aan het publieksgesprek. Met een drankje en in een open sfeer houden we het gezellig.
En de gezelligheid gaat verder met comedy van de bovenste plank. Met zijn debuutshow ‘de schaamte voorbij’ trekt Kamal Kharmach volle zalen, maar tijdens Ongeloofelijk gooit hij het over een andere boeg. Met een gezonde dosis humor en onder het motto ‘al lachend zegt men de waarheid’ geeft hij zijn kijk op onze diverse samenleving.

Aya Sabi, universiteitsstudente, activiste en VRT-columniste is met haar boek ‘Verkruimeld Land’ definitief doorgebroken in de literaire wereld. Aan het einde van de Ongelooflijke namiddag heeft zij het laatste woord en formuleert ze geheel op eigen wijze een pittig antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we samenleven?’ Het belooft alleszins een zeer boeiende namiddag te worden. En natuurlijk is er ook eten… Want geen gezellig samenzijn zonder eten!

Tickets mét maaltijd moet je uiterlijk woensdag 22 november (16u) reserveren.