We volgen een reeks gesprekken tussen de heer P. (Peter Drost) en zijn psychiater (Peter Drost op film). P. heeft een rijke fantasie en een hoge sensitiviteit maar kampt met een zeer matig concentratievermogen. P. is op zoek naar zijn zoekgeraakte vader; een uitvinder, een wetenschapper, een musicus en een spion tegelijk. Die vader lijkt echter alleen in zijn rijke fantasie te bestaan. Hij wil hem zo graag weer voor zich zien. We maken een filmische reis door zijn gedachten. Beelden en muziek buitelen over elkaar heen. Zijn hersenspinsels komen kleurrijk tot leven. Acteren op film en toneel vloeien in elkaar over. De heer P. loopt de film in en uit. Het gebeurt voor je ogen. Magisch.

Dat is het ding in ‘Het Ding’.

Het beeldarchief van regisseur Michael Helmerhorst staat weer garant voor de meest waanzinnige filmcitaten.

De imaginaire vader van de heer P. is losjes gebaseerd op het levensverhaal van de Russische mijnheer Lev Sergejewitsj Termen, die werd geboren in 1896 te Sint-Petersburg. Hij deed een bijzondere uitvinding: de “Theremin”, een muziekinstrument dat, zonder het aan te raken, geheimzinnige klanken voortbrengt. Dit instrument werd omarmd door de filmwereld en de popmuziek. Maar Termen stond ook aan de basis van draadloze televisie, metaaldetector, gehoorapparaat, drumcomputer en afluisterapparatuur. Hij heeft echt bestaan, werd bijna een eeuw oud en de heer P. is naar hem op zoek.

‘Het Ding’ is een associatieve vrolijkmakende voorstelling met als thema: aan iedereen zit wel een Dingetje los. Filmtheater van de aller, allerbovenste plank voor iedereen vanaf 8 jaar.

Tekst en spel: Peter Drost
Regie: Michael Helmerhorst
Dramaturgie: Géraldine Verhoeven
Film en montage: Henk Haselager
Assistent opnames: Daan Haselager
Kostuums: Dorien de Jonge
Pruiken: Pur Thijs / Michel van Oostveen
Gastrol film: Doortje Helmerhorst
Uitvoering decor: Aart Marcus

max. 250 leerlingen