Verstilling, kwetsbaarheid, schoonheid, hoop, liefde... Als er een rugzak emoties is die iedereen vroeg of laat met zich meedraagt, is het deze wel. En hoe al die emoties beter vorm laten krijgen dan door middel van muziek en poëzie?

Verstilling in de puurste vorm, niemand die het beter kan neerpennen in enkele noten dan Arvo Pärt. Zelfs zonder woorden, met alleen twee piano’s. Dat was ook alles wat Rachmaninov nodig had voor zijn eerste Suite, gebaseerd op gedichten van Lermontov, Byron, Tyutchev en Komiakov. De poëzie van de schrijvers wordt niet uitgesproken, maar vertaald in vier uiteenlopende delen, van lyrisch intiem over passioneel en gekweld tot uitbundige verlossing.
Maar dan komen de woorden toch, van dichters zoals Honoré de Balzac, Rainer Maria Rilke, William Ernest Henley of Rabindranath Tagore. Hun uiteenlopende gedichten inspireerden enkele hedendaagse componisten tot intense composities waaruit hoop, vergiffenis en verlossing spreken. Amazing Grace vat alles samen: “I once was lost, but now I am found. Was blind, but now I see.”

dirigent
Klaas Stok

www.vlaamsradiokoor.be